Meepraten en meebeslissen zorgt voor betrokken medewerkers, ouders en leerlingen. Bovendien draagt het bij aan de prestaties van de school of het samenwerkingsverband. Medezeggenschap is vastgelegd in de wet en kent vier vormen:
Binnen de scholen: de MR en GMR
Op de eigen school praat de medezeggenschapsraad (MR) onder meer mee over het schoolondersteuningsprofiel, ook wel genoemd het schoolondersteuningsplan. Samenwerkende scholen kennen daarnaast een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) met bijvoorbeeld adviesrecht over het financieel meerjarenbeleid, waaronder ook het zorgen ondersteuningsbeleid.
Binnen het samenwerkingsverband: de PMR en OPR
De PMR
Via de personeelsmedezeggenschapsraad (PMR) heeft het personeel van het samenwerkingsverband invloed op de uitvoerende activiteiten. De PMR vergadert 4 keer per jaar. De directeur van het samenwerkingsverband voert namens het bestuur overleg met de PMR.
De OPR
De ondersteuningsplanraad (OPR) heeft inspraak op het beleid van het samenwerkingsverband en instemmingsbevoegdheid op het ondersteuningsplan. De OPR is verdeeld in 4 kiesgroepen: Praktijkonderwijs, Speciaal onderwijs, Vmbo en Havo/Vwo. In totaal heeft de OPR 16 zetels, verdeeld naar 8 personeelsleden, 4 ouders en 4 leerlingen. De directeur van het samenwerkingsverband voert namens het bestuur overleg met de OPR.
Wanneer u als toehoorder bij een vergadering aanwezig wilt zijn kunt u dit melden via het e-mailadres van de OPR.