Wessel stapte over van het SO naar PrO De Brug.
“Ik heb het hier goed naar mijn zin, ik zie het wel zitten om hier nog een tijdje te blijven.”
Wessel, Marieke van de Water (mentor van Wessel in klas 1) en Anouk Rutten (zorgcoördinator) vertellen over de overstap van Wessel van het speciaal onderwijs naar regulier onderwijs en hoe Praktijkschool De Brug in Zaltbommel Passend Onderwijs biedt aan een groep leerlingen met een VSO advies.
Wessel zit in het tweede leerjaar van Praktijkschool De Brug. Vorig jaar heeft hij, samen met nog 5 andere leerlingen, de overstap gemaakt vanuit het speciaal onderwijs. Zijn ouders wilden graag dat Wessel naar het regulier voortgezet onderwijs zou gaan. Ze vinden het belangrijk dat er aan zijn zelfredzaamheid en zelfstandigheid wordt gewerkt en hij met zoveel mogelijk tools de maatschappij in kan. Op praktijkschool De Brug zijn ze vooral heel erg trots op Wessel. “Hij doet het super goed!”
Praktijkschool De Brug is een school met ca. 125 leerlingen. De kleinschaligheid van de school, de grootte van de klassen, het kleine team, de werkwijze, de individuele begeleiding en de voorspelbaarheid zijn allemaal voorwaarden die ook kenmerkend zijn voor het speciaal onderwijs.
De klas van Wessel op het speciaal onderwijs was ongeveer even groot als de klas op De Brug.
Wessel: “we hebben hier wel meer docenten, omdat we ook praktijkvakken hebben. Dat vind ik wel leuk, want een beetje afwisseling is af en toe wel fijn. Ik moet wel vaak van de ene naar de andere klas lopen. Ik ben soms wel te laat, vaak maar een paar minuten, dan moet ik die minuten inhalen en dat doe ik vaak ook.”
Voortraject
Het voortraject is bepalend weten Marieke en Anouk. Er zijn meeloopdagen, waarbij de leerlingen gemiddeld 2 of 3 dagen aan de lessen van de 1ste klas meedoen. Voor deze dagen krijgt de leerling een buddy toegewezen. Er wordt tijdens deze dagen niet zozeer gekeken naar hoe de leerlingen op instructies in de klas reageren, maar vooral hoe ze zich in de vrije situaties gedragen en hoe ze met hun buddy omgaan. Er is ook intensief contact met ouder(s)/verzorger(s) en de school van herkomst. Zo krijgen zij een goede indruk van de leerling en kunnen ze een afgewogen beslissing nemen over de haalbaarheid van plaatsing op De Brug.
Wessel vond de meeloopdagen in eerste instantie wat spannend. “Het was helemaal nieuw voor mij en ik was wel een beetje nerveus. Ik was ook nog gevallen het weekend ervoor dus ik kon niet zo goed lopen. Maar uiteindelijk waren de meeloopdagen erg leuk!”
Eyeopener
Marieke is op alle SO scholen in de regio langs geweest en nodigt zelf ook collega’s van het speciaal onderwijs uit om met eigen ogen te zien en te ervaren wat er mogelijk is op praktijkschool De Brug. Marieke: “ze komen een ochtend meedraaien en lopen dan ook een paar uur mee in de klas. Het zou zo fijn zijn als hier meer tijd voor was. Je kan zoveel van elkaar leren!”
Daarnaast heeft De Brug tijdens de start een trajectbegeleider van het Dieze College betrokken. Marieke: “Het hele traject met het Dieze College was voor mij een eyeopener. Iemand van het VSO, die zegt dat wij het goed doen, die aangeeft dat ze ook nog van ons kunnen leren. Het heeft mij en ons team, het vertrouwen gegeven dit te kunnen.”
Alle 6 de leerlingen die vorig jaar de overstap hebben gemaakt zitten nog op De Brug en ook komend jaar stromen er, voor het 3e jaar op rij, weer leerlingen in vanuit het speciaal onderwijs.
Stille jungle
Voordat de eerste leerlingen vanuit het SO binnen stapten bij PrO De Brug hebben Marieke en Anouk van alles bedacht om de overstap zo goed mogelijk te laten verlopen. Marieke: “we hebben o.a. een stilte ruimte en een prikkelarme hoek in de klas gecreëerd. De stilte ruimte wordt minder vaak gebruikt, maar de prikkelarme hoek is een succes!” De leerlingen hebben de hoek omgedoopt tot ‘de stille jungle’. De plekken in de stille jungle worden door planten afgescheiden van de rest van de klas. Het is geen strafplek benadrukt Marieke. Het is een plek waar leerlingen zich terug kunnen trekken om rustig te kunnen werken, terwijl ze toch in de klas zitten. Niet alleen de klas van Wessel heeft een stille jungle. Vanwege het succes is hij ook in de andere klassen geïntroduceerd. Wessel heeft deze plek dit schooljaar nog niet gebruikt. “Ik heb het niet meer nodig” zegt hij.
Zijn wie je bent
Wessel: “ik was heel erg gemotiveerd om naar De Brug te komen. Toen ik nog op het speciaal onderwijs zat moest ik met de taxi naar school. Nu kom ik op de fiets naar school. Dat is heel fijn, want dan kan ik af en toe wat lekkers in de stad pakken. Ik kende al een paar kinderen toen ik hier op school kwam. Dat was prettig, want dan kon ik bij iemand terecht. Ik heb hier ook nieuwe vrienden gemaakt die ik nog steeds heb en ik heb veel meer contact met leerlingen uit andere groepen dan op mijn vorige school. Ik zit hier ook nog bij de leerlingenraad. Ik heb het hier goed naar mij zin en zie het wel zitten om hier nog een tijdje te blijven.”
Marieke: “op school gaat het super goed met Wessel. Hij wordt door iedereen geaccepteerd. Op het kerstgala durfde niemand te dansen. Maar Wessel had wel zin om te dansen en deed dat gewoon. Na 2 minuten volgenden iedereen hem de dansvloer op. Dat is de kracht van deze school; je mag zijn wie je bent, dat is in alle klassen afgesproken.”
Tips?
Wessel: “Als het even niet lukt moet je proberen rustig te blijven, goed op te letten en doen wat er van je gevraagd wordt. Dan komt het allemaal goed.”
Marieke en Anouk: “normaliseer het in de basisstructuur, zorg voor korte lijntjes met ouder(s)/verzorger(s), volg je intuïtie en stap hier als mentor blanco in. Sommige leerlingen komen binnen met dossiers waar je bang van wordt. Maar op het moment dat ze de klas in stappen moet je dat dossier achter je laten en bekijken hoe de leerling zich ontwikkelt. Het gedrag dat kinderen op de basisschool laten zien, komt vaak niet overeen met het gedrag dat ze op het voortgezet onderwijs laten zien. Daarnaast gaan we op De Brug bij de start qua lesstof helemaal terug naar de basis. Ze halen allemaal negens en tienen, waardoor hun zelfvertrouwen opgekrikt wordt. Alle leerlingen die starten op De Brug krijgen hier een nieuwe kans.”
|
|
|
Lees hier ook het verhaal van Julia die de overstap maakte van het SO naar PRO de Rijzert. |